20 Şubat 2012 Pazartesi

Dünya Gündemi / 2


Dünyanın En Sabırlı Futbol Takımı

Onlarınki bir umut hikayesi. 271 gol yedikten sonra böyle bir sabır gösteren minikleri görünce keşke büyüklerde de olsa diyeceksiniz.

İspanya'nın küçük bir kenti olan Margatania'nın minik takımı ligde 1 maç bile kazanamadı. Takımın hikayesinden ise kısa bir video yapıldı. Bu video futbol dünyasına hakim olan "her ne pahasına olursa olsun kazanma" anlayışına küçük bir başkaldırı hikayesi.

Geçtiğimiz yıl Barcelona'nın güneyinde, bir saat uzaklıktaki küçük bir yerleşim olan Margatania'nın futbol takımı minikler liginde bütün yıl oynadı ama hiç kazanamadı. 271 gol yediler, ama futbol oynamayı çok sevdiler. 1 gol attıktan sonra ofsayt olması morallarini bozmadı. Ama ligin son maçında o bekledikleri golü attılar.

Pol şöyle diyor örneğin: "Gol atmamamız önemli değil çünkü eğleniyoruz"...

Margatania F.C. yedi yaş altı minikler takımının bu eğlenceli hikayesi dokuz dakikalık bir kısa filmle anlatıldı. Yönetmeni bunun bir kısa film olmadığını yalnızca çocukların aileleriyle ve yakın dostlarla paylaşmak için hazırlandığını söylüyor. Ama filmi yüz binlerce kişi izledi ve pek çok ödül aldı bile.




Amerika bu Türk'ü konuşuyor


Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü öğrencisi Doğan Can Gündoğdu’nun, yaz aylarında gösterime girecek “Batman” serisinin üçüncü filmi için hazırladığı jeneriği 10 günde 270 bin kişi izledi. Jeneriğin büyük ilgi görmesi üzerine Gündoğdu’ya Hollywood’dan 2013’te gösterime girmesi planlanan bir başka filmin jeneriğini yapması için teklif geldi.


3. sınıf öğrencisi Gündoğdu (20) , dijital video süreçleri dersinde Prof. Dr. Güven Çatak’ın daha önceden çekilen bir film üzerinden yeni bir jenerik hazırlanmasıyla ilgili bir proje yapmalarını istediğini, proje kapsamında, kendisinin biraz da risk alarak çocukluğundan bu yana hayranı olduğu ve romanlarını okuduğu “Batman”ın üçüncü serisinin jeneriğini çekmeye karar verdiğini dile getirdi. Gündoğdu, 2 günde hazırladığı jenerikle ilgili olarak şunları söyledi:


‘Konsept olarak buz temasını seçtim’
“Jenerikte kullandığım malzemeler, mutfağımda yarattığım ürünler. Konsept olarak buz temasını seçtim, çünkü buz güçlü bir ögedir. Filmdeki kötü karakteri simgelemesi adına ön plana çıkardım. Malzemeler, buz, cam fanus, bıçak ve ip. Bunları harmanlayarak 2 gecemi alacak şekilde mutfak masasında ürettim. Gazete baskıları tasarladım. Gazete kağıtlarından ve yeni çıkacak filmin set fotoğraflarından faydalandım. Tüm görüntüler set fotoğrafları, ama ben onlara katil sanki onları izliyormuş, onlar hakkında bilgi topluyormuş izlenimi verdim.”
Gündoğdu’nun bir film sitesine gönderdiği jeneriğin 2 gün içinde 100 bin kişi tarafından izlendiğini belirten Gündoğdu şunları anlattı: “1.5 hafta içinde de 270 bini buldu. twitter üzerinden de paylaşımlarda bulunuldu. Videoyu paylaşanlardan biri de ’Batman’ filminin serilerinden olan ‘Kara Şövalye’nin Yükselişi’ filminin görsel efekt süpervizörü Paul Franklin’di. Franklin, videomu “Oldukça etkileyici ve harikulade bulduğunu” ekleyerek paylaştı. Franklin’e twitter üzerinden ulaştım. Kendisine, “İleride şirketinizde çalışmak en büyük hayalim’ dedim. O da ’Her zaman yetenekli insanlara açığız. Zaman kaybetmeden başvur’ diye cevap yazdı.”


Gündoğdu, Singapur, Toronto, Londra ve Hollywood’tan 20 teklif aldığını kaydetti. Hollywood’dan aldığı tekliflerden birinin 2013’te gösterime girmesi planlanan bir filmin jeneriği olduğunu dile getiren Gündoğdu, şirket ile gizlilik anlaşması yaptıklarını anlattı.